Muzieklessen

De Koninklijke Harmonie Doorn streeft ernaar om al haar leerlingen professioneel muziekles te geven. Er is een koper-, fluit-, klarinet-, saxofoon- en slagwerk-docent. Een leerling krijgt 30 minuten les per week (à € 13,50) en wordt daarmee opgeleid voor een officieel erkend diploma van de KNFM (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen). De KNFM kent diploma’s van A t/m D.

Na het behalen van het A diploma gaat de leerling in overleg met de dirigent meespelen in het grote orkest. Soms kan het zo zijn dat de leeftijd hierin ook een rol speelt. De kosten voor het theorie- en het praktijkexamen zijn € 30,- en komen voor rekening van de leerling. Een instrument, indien aanwezig, wordt door de vereniging in bruikleen gegeven.

Het doel van de opleiding is om de leerlingen uiteindelijk in het orkest of de drumband mee te laten spelen. Dit wordt langzamerhand opgebouwd. Een leerling begint dus met één-op-één les. Gaat dat goed, dan gaat een leerling naast zijn lessen meespelen in het opstaporkest of in de jeugddrumband. Op deze manier leert een leerling samenspelen. Ook wordt aandacht besteed aan het marcheren en spelen op straat.

De leerlingen hebben een aantal vaste optredens. Eenmaal per jaar is er een voorspeelavond en een leerlingen play-in ( een optreden waarbij de leerlingen samen met het orkest spelen.)

Proeflessen
Voor kinderen die nog geen muzieknoten kunnen lezen, maar wel kennis willen maken met muziek bestaat de mogelijkheid om een aantal proeflessen te nemen. 4 proeflessen, indien de leerling al weet welk instrument het wil gaan bespelen, en 12 proeflessen, 4 lessen trommelen, 4 lessen op een koperen blaasinstrument en 4 lessen op een houten blaasinstrument, indien de leerling nog niet weet welk instrument het wil gaan bespelen. Na deze proeflessen wordt de leerling lid van onze vereniging en krijgt voor zijn lidmaatschap tot het behalen van zijn of haar A-diploma 25% korting op zijn of haar lessen. Vervolgens krijgt de leerling tot het behalen van zijn of haar B-diploma 35% korting en tot het behalen van zijn of haar C-diploma krijgt de leerling 50% korting.

Kortingsregeling
Wanneer meerdere kinderen uit een gezin lid zijn van de “Harmonie” krijgt ieder volgend kind 50% korting op het lidmaatschap. 1 kind –>  volledige bedrag per maand, 2 kinderen –> 50% van bedrag per maand per kind, 3 kinderen –> 50% van bedrag per maand per kind, enz.

Jeugdcultuurfonds
Muziek is goed voor de ontwikkeling van kinderen.  Naast muzikaliteit en het opbouwen van concentratievermogen groeit het zelfvertrouwen van het kind.  In het bijzonder is een orkest goed om te leren samenwerken, goed voor sociale vaardigheden en in teamverband iets te doen. Alle kinderen moeten op muziekles kunnen, maar soms kan dat simpelweg niet door financiële omstandigheden. Het Jeugdcultuurfonds betaalt cultuurlessen of materialen voor kinderen wiens ouders geen financiële mogelijkheden hebben hiervoor.

Hoe werkt het?
De leerkracht op school of iemand van een hulpverlenende instantie kan een aanvraag voor u doen op de website www.allekinderendoenmee.nl. Vul de ouderkaart in en geef deze aan de intermediair. Nadat het Jeugdcultuurfonds de aanvraag heeft goedgekeurd, kan uw kind drie weken later op les! Kijk voor de voorwaarden op www.jeugdcultuurfonds.nl en klik door naar de gemeente waarin u woont.