Gijsbert Drost bij Landelijke Tamboer-maitre dagen

Op zaterdag 20 en 27 september werden voor de tweede keer de landelijke tamboer-maîtres dagen gehouden. Dit jaar werden zelfs twee dagen uitgetrokken om de aangemelde tamboer-maitres uit het hele land te laten zien en beleven hoe de verschillende militaire tamboer-maitres hun korpsen leiden. Gijsbert Drost doet verslag!

Een aantal tamboer-maîtres van de Utrechtse heuvelrug en omstreken hadden zich aangemeld. Zo waren Ons Genoegen Renswoude, OBK Bennekom, OBK Rhenen, Scheepjeswol Veenendaal en de Koninklijke Harmonie Doorn vertegenwoordigd.

Op 20 september werden de maîtres verwacht op de Van Gendt kazerne in Rotterdam, de thuisbasis van de Marinierskapel. Na de verwelkoming werd de groep verdeeld in drie groepen van ongeveer 20 tamboer-maîtres. Groep 1 werd door de Tamboer-Maitre van de luchtmacht kapel onderricht in het dirigeren een orkest. Groep 2 en 3 gingen buiten aan slag met de tamboer-maîtres van de Koninklijke Marechaussee en de tamboer-maître van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en Tamboer en Pijpers van het korps Mariniers. Beide maîtres lieten zien welke stok tekens zij gebruikten. In de middag stond een stevige exercitie op het programma in samenwerking met marchingband De Pionier uit Delft.IMG_0028

Zaterdag 27 september werd vooraf gegaan aan de Nationale taptoe in Ahoy een workshop gegeven door door Rune Wiik, de voormalig Tamboer-maitre van de Kings Guard uit Noorwegen, een dienstplichtig orkest met drill peloton wat bekend staat om hun strakke discipline en perfecte exercitie. Op de vloer waar ‘s middags de taptoe zou plaats vinden, liet hij zien hoe het er in Noorwegen toegaat. In de middag mochten alle tamboer-maîtres ook nog genieten van De taptoe.

Twee geweldige dagen waar mooie contacten tussen de verschillende maîtres zijn gelegd en nieuwe manieren zijn geleerd die bij de verschillende orkesten zeker in gebruik worden genomen.

IMG_0040