Muzieklessen

De Koninklijke Harmonie Doorn streeft ernaar om al haar leerlingen professioneel muziekles te geven. Er is een saxofoon- en slagwerk-docent bij onze vereniging. Een leerling krijgt 30 minuten les per week (à € 17,50) en wordt daarmee opgeleid voor een officieel erkend diploma van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie). De KNMO kent diploma’s van A t/m D.

Na het behalen van het A diploma gaat de leerling in overleg met de dirigent meespelen in het grote orkest. Soms kan het zo zijn dat de leeftijd hierin ook een rol speelt.

Het doel van de opleiding is om de leerlingen uiteindelijk in het orkest of de drumband mee te laten spelen. Dit wordt langzamerhand opgebouwd. Een leerling begint dus met één-op-één les. Gaat dat goed, dan gaat een leerling naast zijn lessen meespelen met ‘de Notenkrakers’ of het slagwerkensemble. Op deze manier leert een leerling samenspelen. Ook wordt aandacht besteed aan het marcheren en spelen op straat. Eenmaal per jaar is er een voorspeelmiddag, waarin de leerlingen optreden voor familie en vrienden.

Proeflessen
Voor kinderen die nog geen muzieknoten kunnen lezen, maar wel kennis willen maken met muziek bestaat de mogelijkheid om een aantal proeflessen te nemen. 4 proeflessen, als de leerling al weet welk instrument het wil gaan bespelen, en 12 proeflessen (4 lessen trommelen, 4 lessen op een koperen blaasinstrument en 4 lessen op een houten blaasinstrument) als de leerling nog niet weet welk instrument het wil gaan spelen. Na deze proeflessen wordt de leerling lid van onze vereniging. Zodra een leerling gaat meespelen met de Notenkrakers of het slagwerkensemble krijgt deze tot het behalen van zijn of haar A-diploma 10% korting op zijn of haar lessen. Gaat de leerling daarna nog verder met muziekles, dan is de korting 20%. 

Jeugdcultuurfonds
Muziek is goed voor de ontwikkeling van kinderen.  Naast muzikaliteit en het opbouwen van concentratievermogen groeit het zelfvertrouwen van het kind.  In het bijzonder is een orkest goed om te leren samenwerken, goed voor sociale vaardigheden en in teamverband iets te doen. Alle kinderen moeten op muziekles kunnen, maar soms kan dat simpelweg niet door financiële omstandigheden. Het Jeugdcultuurfonds betaalt cultuurlessen of materialen voor kinderen wiens ouders geen financiële mogelijkheden hebben hiervoor.

Hoe werkt het?
De leerkracht op school of iemand van een hulpverlenende instantie kan een aanvraag voor u doen op de website www.allekinderendoenmee.nl. Vul de ouderkaart in en geef deze aan de intermediair. Nadat het Jeugdcultuurfonds de aanvraag heeft goedgekeurd, kan uw kind drie weken later op les! Kijk voor de voorwaarden op www.jeugdcultuurfonds.nl en klik door naar de gemeente waarin u woont.